Börsbolaget Wallenstam har lämnat in ett nytt och omarbetat förslag för att bygga ett äldreboende i Överåsparken. En stor bastant byggnad, på över 7200 kvm i fem-sex våningar på prickad parkmark utmed Överåsgatan. En unik miljö förstörs och ett värdefullt trädbestånd försvinner för alltid.
Enligt uppgifter som läckt ut ska Stadsbyggnadskontoret föreslå Byggnadsnämnden att de ska ge ett positivt planbesked till Wallenstam. Trots att det strider mot samtliga gällande planer och strategier. Det uppger nättidningen Spanaren.
Stadsbyggnadskontorets bedömning är:
- Förslaget överensstämmer inte med kommunens översiktsplan. Område med särskilt stora värden för friluftsliv, samt värdefull parkmark, ianspråktas och kulturhistoriska värden påverkas negativt.
- Förslaget bedöms inte heller vara i linje med Strategi för utbyggnadsplanering
- Förslaget bedöms inte heller vara i linje med Grönstrategi för en tät och grön stad.
- Området ligger centralt i staden med närhet till extremt god kollektivtrafik, vilket motiverar ett högt markutnyttjande.
- Äldreboende är en verksamhet som bedöms kunna samspela relativt väl med Villa Överås och områdets kultur- och parkvärden. De negativa aspekterna bedöms kunna hanteras, men för det krävs en mycket hög kvalitet på tillkommande byggnation.
NEJ till exploateringen! säger Kulturförvaltningen.
Den aktuella parkmarken är skyddad på alla planeringsnivåer och av alla strategidokument!
Förslaget strider mot Stadens Grönstrategi, Stadens Utbyggnadsplanering, Stadens Översiktsplan, Förvaltningens Stadsdelsvisa Grönplan Örgryte-Härlanda, Stadens Trädpolicy, m.m.). En exploatering ger stor och oåterkallig skada för såväl kultur, natur och frilufsliv. Den kulturhistoriskt intressanta byggnaden Villa Överås och hela miljön kring den skulle förlora sin attraktion vid sidan av den stora bastanta byggnaden. Centrala områden är attraktiva för mycket, inte minst när vi nu försöker minska resande behovet. Att förtätning inte ska ske genom att ta bort värdefull park- och naturmark framhålls i styrdokumenten.
Park och Naturförvaltningen (P&N) ifrågasätter starkt Stadsbyggnadskontorets bedömning ’att ett högt utnyttjande är detsamma som att exploatera marken’. P&N anser att ett högt marknyttjande innebär att marken används som allmän park. Och framhåller dessutom att just denna park ska utvecklas så att människor ska få bättre tillgång till de parkkvaliteter som anges i Stadens Grönstrategi. Om ytan bebyggs motverkas denna utveckling och brist på parkkvaliteter skulle uppstå, och det är svårt att hitta ny mark för park i denna del av staden.
De centrala delarna av Örgryte-Härlanda stadsdel är tättbebyggt, inte minst Lunden och Jacobsdal. Överåsparken är här det viktigaste sammanhängande park- och naturområdet. Exploateringstrycket är mycket högt, men kommunen bör kunna stå emot och stå upp för sina målsättningar om en hållbar och attraktiv stad. En kapitalstark byggare ska ska inte bara kunna peka ut vilken park man vill bygga i och en kommun ska inte tacksamt frångå alla sina mål och principer.
Örgryteföreningen samarbetar med Aktionsgruppen Rädda Överåsparken och fortsätter med att samla in namnunderskrifter för att Rädda Överåsparken. Sprid informationen till släkt och vänner!
Digitalt skriva under
(Tänk på att efter du signerat får du ett mail från ”Skrivunder” i din inbox (ibland i skräpboxen) där du bekräftar att det är du genom att klicka på en länk.
ALTERNATIV
Skriva under på papper vid besök hos:
-
Fiskaffären på Sankt Sigfrids plan
-
Flores Milia, blomsterhandlaren vid Bö centrum (Bögatan 47)
-
Tempo på Sankt Sigfridsgatan – vid den manuella charkdisken.
Läs artiklen i nättidningen Spanaren här: