-Örgryte Härlanda är lugnt jämfört med andra områden. Klart det sker brott, men det är värre på andra ställen i Göteborg, säger Robert Björklund, kommunpolis för Örgryte-Härlanda.
2016 genomfördes en Trygghetsundersökning i Örgryte-Härlanda. 1000 personer svarade på en rad frågor om allt från hur trygg man känner sig till problem med trafik i området. Det är Stadsdelsnämnden Örgryte Härlanda och Polisen som samarbetar för att öka tryggheten. Enkäten har gett en bild av den upplevda tryggheten samt vilka problem som finns och var dessa är.
De allra flesta, 94 procent, känner sig trygga eller ganska trygga. Två procent känner sig mycket eller ganska otrygga och fyra procent svara att de varken känner sig otrygga eller trygga.
Det många upplever som problem är bilar som kör för fort i Torpa, Kärralund/Överås samt Kålltorp, samt dåligt vägunderhåll, nedskräpning och skadegörelse och klotter. Det sistnämnda, miljöförstörelsen, anses störst i Torpa, Kålltorp och Olskroken.
OLSKROKEN OCH UNGDOMSRÅN I FOKUS
Alkohol- eller drogpåverkade personer utomhus är det fjärde största problemet i området, 22 procent tycker att det är ett problem. Området Olskroken utmärker sig negativt, där 57 procent tycker att detta är ett problem.
-Vi har lagt extra fokus på Olskroken och Redbergsplatsen och vi uppfattar att det nu lugnat ner sig, säger Robert Björklund och på frågan om ungdomsrånen, att ungdomar rånar ungdomar, berättar han:
-Framförallt har rånarna suttit vid Korsvägen och spanat in lämpliga offer som de följt efter åt olika håll. Vi hade en period av rån under senvintern. Nu pågår flera utredningar kring ungdomsrånen. Tyvärr finns det ett mörkertal, offer som inte anmält att de utsatts för brott. Ungdomar som mår dåligt, känner sig otrygga och oroliga. Det är allvarligt och viktigt att dessa offer får stöd och hjälp, vilket de också kan få om de kontaktar socialtjänsten.
Kommunpolisen Robert Björklund lyfter fram att trenden är personbrotten inte ökat, däremot har det grova våldet i gängmiljö ökat. Inbrott har inte minskat, ligger konstant. Villor och radhus har procentuellt fler inbrott än lägenheter, de är också mer tillgängliga och har inte samma skalskydd i form av låst entréport som lägenheter har. Björklund slår ett extra slag för Grannsamverkan som bevisligen dämpar inbrottsaktiviteter.
Läs vidare här om Trygghetsundersökningen i Örgryte Härlanda och ta del av den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Trygghetsundersökning Örgryte Härlanda genomförd 2016
Nationella trygghetsundersökningen 2018