Trafiknämnden beslutade enligt de rödgrönas förslag att Trafikkontoret skulle behandla Göteborgsförslag 601 och ge förslag på åtgärder. Övriga nämndepolitiker – alliansen – ansåg att det räckte med mer grus till parkeringsplatsen.
Ärende §176 vid Trafiknämndens sammanträde den 24 maj 2018 handlade om Sanktas-gruppens förslag till att göra Sankt Sigfrids plan till en välkomnande, funktionell knutpunkt och kommunikationsplats.
GENOM ATT:
- Marken innanför spårvägens vändslinga, det som idag utgör parkeringsplats kan används för skiftande små verksamheter som handelsbodar och annat som bejakar socialsamvaro och trevnad.
- Parkeringsplatserna flyttas inom Sankt Sigfrids plan, till ytterkanter och andra ställen där bilarna tillsammans med grönska kan utgöra en bullerdämpning eller komma i skymundan för den vackra plats man vill lyfta fram.
- Öka säkerheten för gångtrafikanter och cyklister genom ett mindre ingrepp i rondellens trafikflöde. Anslutningen till Sankt Sigfridsgatan är oklar och trafikfarlig framförallt för gående och cyklande. Det beror huvudsakligen på att det är en ”smygväg” genom rondellen, dessutom med dubbelriktad cykeltrafik, en led som också ofta används av fotgängare. En bra idé vore att återskapa rondellen.
De röd-gröna politikerna beslutade att ”Trafikkontoret får i uppdrag att bereda Göteborgsförslag nr 601 och återkomma till Trafiknämnden med förslag till beslut.” Medan alliansen beslutat att ”avslå delvis Göteborgsförslag 601, men att den tillfälliga parkeringsytan rustas upp med mer grus.”
-Vi uppfattade att de röd-gröna såg möjligheterna. Och var glada och förväntasfulla över att Sanktas-gruppens förslag skulle utredas, säger Titti Thorsell, ordförande i Örgryteföreningen.
MEN RESULTATET blev NEDSLÅENDE:
Yrkande och beslut i Trafiknämnden
S, V och MP
Sankt Sigfrids Plan är en plats som i närområdet omgärdas av flera olika stadsutvecklingsprojekt. Bland annat är tanken att få till ett naturligt stråk mellan Redbergsplatsen och Sankt Sigfrids plan inklusive ett ökat bostadsbyggande.
Föreliggande Göteborgsförslag kan främja fler gemenskapsytor, utveckla rekreationsplatsen och skapa förutsättningar för handel och service i närområdet och därmed skapa en attraktivare och tryggare plats. Därför yrkar vi att Trafikkontoret bereder Göteborgsförslaget 601, Sankt Sigfrids Plan. I den fortsatta beredningsprocessen är det viktigt att även väga in bullersituationen och luftkvaliteten på platsen.Förslag till beslut i Trafiknämnden:
Trafikkontoret får i uppdrag att bereda Göteborgsförslag nr 601 och återkomma till Trafiknämnden med förslag till beslut.M, L och KD
Ett av problemen som tas upp är att den tillfälliga parkeringsytan är rörig och vanvårdad. Där låg tidigare en bensinstation som togs bort och ytan belades med grus och är nu en populär parkeringsyta med ett 20-tal platser. Handlarna i området har det svårt och parkeringsytan är viktig för deras kunder och som bytesplats till kollektivtrafiken vilket kommer att vara viktigt under bygget av västlänken. Det finns ett grönområde bredvid fiskaffären med någon bänk och där planterades så sent som i fredags träd. Vi ser att det kan finnas anledning till att längre fram ta ett helhetsgrepp över området.
Trafiknämnden föreslås besluta:
Att avslå delvis Göteborgsförslag 601 men att den tillfälliga parkeringsytan rustas upp med mer grus.Och vid Sammanträdet det 2018-11-29
§ 445 Diarienummer 1285/18
Tas följande beslut:Trafiknämnden avstyrker Göteborgsförslag 601 – Sankt Sigfrids Plan, en ljus och välkomnande plats.
Henrik Munck (-) yrkar bifall till Göteborgsförslag 601.
Ordföranden Shahbaz Khan (S) yrkar bifall till trafikkontorets förslag.
Lena Nilsson som tillsammans med de övriga i arbetsgruppen Sanktas engagerat lagt ned mycket arbete: skriver 2019-04-07 inför Vårmötet i föreningen efter det negativa beslutet:
Några tankar kring Sankt Sigfrids Plan
– en plats med många möjligheter
Vi hade ett roligt arbete med att ta fram ett förslag om hur Sankt Sigfrids Plan skulle kunna förädlas till en vacker och ljus plats. Vårt Göteborgsförslag fick många att rösta och ännu fler att ge positiva kommentarer till förslaget.
Trafiknämnden behövde i alla fall två möten för att sedan avslå förslaget. Men vi kanske bör vara glada åt att man ansåg att det fanns intressanta idéer och att man i framtiden bör ta vara på det engagemang som finns.
Vi vill ha något bättre än den vanvårdade parkeringsplatsen. Och jag tror att det ska vara möjligt. Visst borde vi kunna hitta nya vägar. Nytt Göteborgsförslag, nya kontakter, nya diskussioner.
Så många goda tankar, goda idéer som kom fram i samtalen kring vårt kära Sanktas, det bör ge oss kraft att fortsätta jobba för en vacker plats, en välkomnande öppning mot vår del av staden.
PS: Det var många tjänstemän som gillade, uppskattade och inspirerades av Sanktas-gruppens förslag, men frågan är vilka hinder som är i vägen.
Olof, Lena, Barbara och Petra uppmanar alla att RÖSTA NU!
Sanktas – gruppen bildades vid höstmötet 2016 och består av sju medlemmar. Anledningen var en motion angående förfallet av Sankt Sigfrids plan och att inget har hänt.
Redan 1994 skrev Göteborgs Stadsbyggnadskontor att Sankt Sigfrids plan är i behov av upprustning. I september 2001 presenterades ett program för detaljplanering av Sankt Sigfrids plan av handläggaren på Stadsbyggnadskontoret, ett program som hade varit föremål för ett långvarigt och gediget samråd med Örgryteföreningen. Ett första steg var rivningen av bensinstationen. Stationen är borta och marken sanerad, men förslaget om en ”vacker port” till Örgryte har lagts i malpåse.
SANKTAS-GRUPPEN har under ett år arbetat fram ett förslag på åtgärder, önskemål och visioner. Skissat på idéer om lösningar på kort och lång sikt.
Med små insatser går det att lyfta och skapa trevnad. Det vill Sanktas-gruppen, på uppdrag av Örgryteföreningen, visa med Göteborgsförslaget 601. Ett första steg till en välbehövlig förändring.
GÖTEBORGSFÖRSLAGET är Göteborgs stads ”förslagslåda”. Här kan medborgare med idéer om hur vardagslivet i Göteborg kan bli bättre, lämna sitt förslag. Och också rösta och kommentera andras förslag. Förslag som får minst 200 röster kommer, efter att 90 dagar har gått, att tas upp av ansvarig politisk nämnd och beslutet publiceras synligt för alla.
GÖTEBORGSFÖRSLAG 601 tar bort den sjaskiga parkeringsytan och gör den till en inbjudande plats samtidigt som man ökar säkerheten för gångtrafikanter och cyklister genom ett mindre ingrepp i rondellens trafikflöde. Förslaget kan ses som en början till ett nytt Sankt Sigfrids plan.
En viktig knutpunkt. Här passerar många varje dag i spårvagn, buss, bil, på cykel eller gående.
För att våra styrande ska uppmärksamma vår önskan på förbättring behövs många röster. Om minst 200 röstar på nätet kommer Göteborgs kommun behandla förslaget. Slutdatum för röstning är 2018-02-27.