På den här sidan försöker vi uppdatera sådan information som berör oss Örgrytebor. Välkommen!
VEM ÄR ÖRGRYTEBO EGENTLIGEN?
Örgrytes geografiska gränser är tänjbara. Antalet invånare varierar stort i nutid och dåtid. Det beror på när och vem som räknar.
Klart är att Örgryte Socken år 1921 hade 22 124 invånare och att Örgryte uppgick 1922 i Göteborgs stad samt att området är sedan 1971 en del av Göteborgs kommun.
HUR MÅNGA BOR DET I ÖRGRYTE I DAG?
16 165 personer säger Statistiska Centralbyrån, SCB och 13 039 menar Göteborgs Kommun.
SCB kallar Örgryte ett distrikt som baseras på gränserna som gällde vid folkräkningen 31 december 1999 för Örgryte församling.
Nu är inte kyrkans församlingsgränser huggna i sten! Områden har både minskat och ökat genom åren. Till exempel när antalet kyrkotillhöriga har blivit färre på senare år har de geografiska gränserna vidgats för Hisingen och Centrum. Men för Örgryte har gränserna varit orubbade sedan 1950-talet.
Kyrkan och SCB har precis lika många örgrytebo i dag, alltså 3000 fler än Göteborgs kommun.
FÖLJER FÖRSAMLINGEN POSTNUMRENS GRÄNSER?
– Nej. Gränserna är väldigt oregelbundna, vissa delar av till exempel Göketorpsgatan, där ingår bara vartannat nummer i Örgryte församling, förklarar Anne Jonsson, klockare i Örgryte församling.
För kommunen gäller varken kyrkans eller postens gränser. Här är det egna administrativa gränser; stadsdelar med primär- och basområden. Således består Örgryte av de fyra primärområdena Överås, Kärralund, Skår och Kallebäck.
De 3000 örgrytebor som enligt kommunen inte tillhör Örgryte, bor i Lunden, Björkekärr, Heden och Krokslätt.
Kommunen menar att det idag finns 13 039 örgrytebor, men under åren 1990 till 2011 räknande man med 2,5 gånger fler, cirka 35 000. Då omfattade Örgryte åtta primärområden, Överås, Kärralund, Skår, Kallebäck, Olskroken, Redbergslid, Bagaregården och Lunden.
Örgrytes gränser är tänjbara.
FOTNOT: I Göteborg finns tio stadsdelar, som indelats i 96 primärområden som i sin tur delas in i 934 basområden.
Sankt Sigfrids plan: ingen ny info, marken ägs av flera parter och ingenting finns i officiell plan. Örgryteföreningen lobbar för bättre belysning på parkeringsplatsen.
F d Hjälpmedelscentralen på Sankt Sigfridsgatan: ägs av Higab.
Stora Torp-bygget
I området kring Stora Torp är nybyggnation av ca 450 nya bostäder vid det före detta TV-huset planerad. Efter överklagan har Mark- och miljööverdomstolen nu kommit med sitt avgörande som innebär att detaljplanen vinner laga kraft. Byggandet beräknas kunna starta under hösten 2014 med första inflyttning i slutet av 2016.
Älvstranden Utveckling, HSB, NCC och Skanska gläds över att detaljplanen äntligen vunnit laga kraft och har nu fått klartecken att sätta spaden i jorden. Området som är i stort behov av bostäder ska bebyggas med en blandning av flerfamiljshus och radhus av skiftande karaktär och med olika upplåtelseformer.
Området ska få en utpräglad miljöprofil och bebyggelsen placeras så att de gröna kvalitéerna i området behålls och så att siktlinjer mot Stora Torp blir möjliga.
Arbetet beräknas kunna sätta igång under hösten 2014. Första inflyttning skulle i så fall kunna bli aktuell i slutet av 2016. Hyresrätterna som Älvstranden Utveckling är byggherre för kommer preliminärt att stå färdiga 2017. I dagsläget är varken antal lägenheter, lägenhetsstorlekar eller hyra fastställd. När lägenheterna är uthyrningsklara ut kommer de att publiceras på Boplats hemsida. I nuläget kan vi inte säga något mer om tidplanen. Sidan www.storatorp.se kommer att uppdateras när ny information finns.
Gräns-eken: Park & Natur kommer att utreda om det är möjligt att skydda gränseken genom ett Naturminnesskydd. De har inte haft något nytt naturminnesskydd sen början på 1960-talet så bara det är spännande. Naturminnesutredningen kommer de att föra vidare till Byggnadsnämnden.