Kinas generalkonsulat kan placeras i Örgryte – skriver Göteborgs Posten i denna artikel
För två år
sedan stoppades Kinas planer att bygga ett nytt generalkonsulat vid Delsjön
efter kraftiga protester. GP erfar nu att en tomt på Sankt Sigfridsgatan kan
vara aktuell för det nya konsulatet.
Samtidigt har kommunala direktörer vänt sig till kommunledningen om att koppla
in Försvarsmakten, Utrikesdepartementet och Polismyndigheten.
– Vi inväntar ett ”statement” från kommunstyrelsen, säger fastighetsdirektör
Martin Öbo.
18:32 – 29 sep, 2019
I över 15 års tid har kinesiska generalkonsulatet i Göteborg försökt hitta nya lokaler. Vanligtvis brukar Kina äga sina egna konsulat och marken därtill. Men de nuvarande lokalerna vid Grönsakstorget, som blivit för små för ändamålet, har Kina hyrt sedan sent 90-tal.
Det var för snart två år sedan som det blev känt att fastighetskontoret till slut landade i ett skarpt förslag om att markanvisa en tomt på 11 000 kvadratmeter vid Stora Torp i Delsjöområdet. Men protesterna blev kraftiga och närboende rasade mot planerna och ansåg att det var olämpligt att mura in grönområdet. Lappar sattes upp och flera namninsamlingar startades.
– Folk är chockade och ilskna, sa Willem Fock som arbetade med Örgryteföreningen.
Snart visade det sig att en majoritet av politikerna också var helt emot förslaget. Planerna grusades och fastighetskontoret och Kina fick börja om på nytt.
Frågan uppe på nytt
Under de två gångna åren har fastighetskontoret, stadsbyggnadskontoret och Business Region Gothenburg (BRG) suttit i möten med konsulatet. Nu är frågan om generalkonsulatet uppe på tapeten på nytt.
– Vi vill köpa en ny fastighet för vårt konsulat. Det nuvarande konsulatet etablerades för 22 år sedan, 1997. Vi har aldrig haft en egen fastighet, utan har alltid hyrt in oss i kontorsfastigheter. Det är besvärligt för oss. I regel har vi alltid egna fastigheter för våra konsulat i alla andra länder. Vi har varit i kontakt med privata aktörer tidigare och nu har vi tagit kontakt med kommunen, säger Gu Hui, Kinas generalkonsul i Göteborg.
Därför har fastighetskontoret och stadsbyggnadskontoret skickat ett brev till kommunledningen för att få grönt ljus att gå vidare med arbetet. Ett sådant beslut skulle innebära att det går att undvika en situation som senast – då både politikerna och göteborgarna togs på sängen och planen fick rivas upp.
– Vi inväntar ett ”statement” från kommunstyrelsen att det är stadens samlade vilja att gå vidare med det och att vi kan markanvisa och initiera ett detaljplanearbete, säger fastighetsdirektör Martin Öbo.
Ni vill ha ett övergripande beslut så att det inte blir som 2017?
– Man kan givetvis tolka det som att vi inte vill hamna i samma sits som sist när det vid beslutstidpunkten stod klart att vi inte hade något politiskt stöd överhuvudtaget.
Vill koppla in Försvarsmakten
I sitt brev till kommunledningen skriver de två direktörerna att etableringen är ”en strategisk fråga av stor vikt och principiell karaktär med främmande makt” och därför anser man att det vore rimligt att kommunledningen inhämtar yttranden från flera statliga inrättningar.
– Vi vill ha en process där avstämning har skett med både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Men också att vi gör en avstämning med Polismyndigheten, Utrikesdepartementet och Försvarsmakten innan man börjar handlägga, säger stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.
Varken fastighetsdirektören eller stadsbyggnadsdirektören vill säga vilken plats som är aktuell för ett nytt kinesiskt generalkonsulat. Enligt Henrik Kant rör det sig om liknande ytor som det talades om under 2017. Det handlar om områden som ligger nära Landvetter och har en yta som är tillräckligt stor för verksamheten.
– Vilka ytor det handlar om kan jag inte säga. Det finns ännu ingen inkommen ansökan om markanvisning eller planbesked och det är inte platsen i sig som frågan gäller nu, utan att få en avstämning i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige så att handläggning kan ske när ansökan inkommer, säger han.
Det är en statlig fråga och Göteborgs stad driver inte utrikespolitik.
GP erfar att en av de aktuella tomterna ligger på Sankt Sigfridsgatan. På den nästan två kilometer långa gatan ligger i dag också Rysslands konsulat.
– Vi har varit på ett antal platser under åren. Det finns inga starka eller slutgiltiga skrivningar om att det rör sig om en plats, två platser eller flera platser. Men jag skulle ljuga om jag påstår att den platsen du nämner inte varit uppe under åren, säger Martin Öbo.
Öbo understryker att brevet till kommunledningen handlar om principfrågan om staden överhuvudtaget ska fortsätta arbetet med en nylokalisering av ett kinesiskt generalkonsulat, oavsett vilken placering som eventuellt kan bli aktuell senare.
Göteborgs stad driver inte utrikespolitik
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att han inte känner till vilken tomt som är aktuell men på frågan om han känner igen GP:s uppgifter svarar han:
– Det var ju den tomten man pratade om i våras. Om det fortfarande är den som gäller vet jag inte.
Hur ser du på att förvaltningarna vill ha ett beslut från kommunledningen innan kontoren går vidare?
– I grund och botten är det inte en kommunalfråga. Det är en statlig fråga och Göteborgs stad driver inte utrikespolitik. Om ett land vill etablera ett konsulat så är det väl inget Göteborgs stad har någon sorts vetorätt mot. Jag har svårt att se någon kontrovers i detta utifrån stadens perspektiv.
Axel Josefson menar att ärendet bör handläggas på samma sätt som vilken annan process för markanvisning och planansökan, alltså att kommunstyrelsen inte behöver fatta ett övergripande beslut.
– Det som hände förra gången handlade ju inte om att det var kinesiskt konsulat som skulle byggas, utan det var snarare val av plats som väckte stora känslor i Stora Torp. Att ett stort grönområde skulle tas i anspråk för en byggnation.