Iskällaren till Stora Torps herrgård räddas och genomgår nu en omfattande restaurering enligt antikvariska riktlinjer. Hela gårdsmiljö med samtliga byggnader som boningshus, ladugård, uthus, stall samt det betydligt äldre magasinet i sten är utpekat i Göteborg stads bevarandeprogram som särskilt kulturhistoriskt värdefullt, vilket innebär att det inte får förvanskas.
Den gamla iskällaren blev ordentligt förfallen och skadad av tidens tand innan det viktiga beslutet om restaureringen kom till stånd. Vad är skälet?
-Först var det viktigt att få det skyddat i bevarandeprogrammet. Varför vi inte tidigare renoverat beror på att det inte funnits ekonomiskt utrymme samt att vi inte vetat om källaren ska ingå i försäljningen, säger Julia Sandström, förvaltare vid Fastighetsförvaltningen.
Stora Torps gård är historiskt betydelsefull för stadens invånare, det är den sista välbevarade gårdsmiljön i stadens centrala delar. Örgryteföreningen har i många år vurmat för den vackra lilla byggnaden och försökt förmå de styrande såväl tjänstemän som politiker att stoppa förfallet som har pågått sedan efterkrigstiden.
Källaren tjänade under sina glansdagar som både skafferi och kyl. På senvintern hämtades stora isblock som under vår och sommar kylde ned mat- och dryckesvaror och när isen smält fungerade källaren som ett svalt skafferi för skördeprodukter.
Den första ritningen på källaren är från 1929 me
n den uppfördes troligen sent 1800-tal.
Byggnaden har väggar murade i natursten som delvis är putsad och delvis fogad. I murningen finns inslag av tegel som användes som utfyllnadsmaterial mellan naturstensblocken. Vid den östra gaveln är entrén. Här är muren dekorerad med en tegelsättning i form av pilastrar på hörnen samt på sidorna av dörren samt är dekorerad med ett utskjutande taksprång som bärs upp av konsoler. De största skadorna är på muren mot norr där tre meter av muren börjat glida ut och isär.
Renoveringen ska göras enligt antikvariska riktlinjer
för att återställa källaren till sitt ursprung. En viktig del i grundarbetet är också dränering av källaren och av vägen.
-Dräneringen av byggnaden syftar till att avlasta byggnaden från omgivande vatten då förutsättningarna för byggnaden har förändrats över tid. Vägen uppskattas ligga cirka 50 cm högre än tidigare. Vi jobbar för att hinna med det innan jul, men prioriteringsmässigt kommer tak och väggar före, säger Julia Sandström.
Beräknad kostnad för restaurering av iskällaren är 400 000 kronor.
Beträffande planerna att sälja stallet och hönshuset, fattade Fastighetsnämndens den 15 november 2021 beslut om att husen inte ska ut på försäljning på öppna marknaden. I stället ska det göras en ny detaljplan som ger alla byggnaderna ett kraftigt skydd mot förändring beträffande såväl det yttre som den inre verksamheten, alltså inga omvandlingar av byggnaderna till kontor eller bostäder.
På frågan om framtidsplanerna, svarar Julia Sandström:
-Vi kan i dagsläget inte ge något svar på hur framtidsplanerna ser ut för stall och hönshus förrän planarbetet berörande Torp 749:140 är klart. Först då kommer beslut att fattas huruvida byggnaderna ska vara kvar i kommunal ägo eller ej. Men tills vidare kommer kommunen fortsatt att förvalta och hyra ut byggnaderna.
TEXT: Titti Thorsell
Fotnot: Den antikvariska utredningen är gjord av Antiquum AB och utgör antikvariska riktlinjer vid renoveringen.
Fastighetsbeteckningen för källaren är Torp 749:64
Fastighetsägare är Göteborgs stad, Fastighetskontor