‒ Kom och fira Örgryteföreningen, säger Titti Thorsell som tillsammans med några ur föreningens styrelse visar var festligheterna ska äga rum den tredje september. Just det, på villa Överås. Föreningen är pigg för sin ålder, i konstant utveckling med näsan mot framtiden och i ständigt arbete för ökad trivsel i stadsdelen.
Året runt flaggas det välkomnande vid Sankt Sigfrids plan. De tre flaggstängerna och den stämningsfulla julgranen som lyser upp decembermånaden är tydliga markörer för entrén in i Örgryte. Det är också exempel på föreningens arbete.
‒ Informationsskyltarna som placerats vid historiskt och kulturellt intressanta byggnader och platser är viktiga. Skyltarna, i dag sammanlagt 25 stycken, sprider kunskap och känsla för området, säger Petra Ekengren och Hans Manner instämmer och fortsätter:
‒ Föreningen medverkar till att bygga upp kunskap och samhörighet. Känner man fler i området än de närmsta grannarna på gatan skapar det trygghet. Att vara delaktig och känna ansvar för närmiljön bidrar också till trivseln.
FLER ÖRGRYTEBOR
Örgryte var en gång i tiden en socken som sträckte sig från Sävenäs ända bort till Sandarne i Majorna. Gränsen för vad som anses vara Örgryte har sedan dess ändras många gånger.
Enligt stadgarna så verkar föreningen inom det område som omfattas av Örgryte församling. Vilket enligt SCB senaste statistik, den sista december 2016, betyder att här bor 16 632 örgrytebor.
‒ Det är en ökning med 467 invånare på ett år. 2017 kommer minst lika många att flytta in i nybyggda området Örgryte Torp, säger Titti Thorsell, som tycker föreningens 90-års kalas är ett ypperligt tillfälle lära känna både föreningen och människorna i Örgryte.
ENGAGERANDE FRÅGOR
Infrastrukturfrågor går som en röd tråd genom föreningens 90 åriga historia. Förr handlade det om jordkablar för alla elektriska ledningar i Böö och att få brevlådor på samtliga spårvagnar på linje 5. I modern tid om hastighetsbegränsning på Sankt Sigfridsgatan och övergångställen.
‒ Det bästa föreningen gjort på senare tid är att få vägtullarna flyttade från rondellen på Sankt Sigfrids plan ned mot Liseberg och utfarterna. Den frågan engagerade många, säger Fredrik Blidberg.
FAKTA:
- Örgryteföreningen värnar om stadsdelens gemensamma boendesituation, påverkar myndigheter, trafiksituation och driver lokala miljöfrågor. Bidrar till kunskap om områdets historia och natur – orgryteforeningen.se
- Julgranen på Sankt Sigfrids plan lyser upp decembermånaden sedan 1949
- De tre flaggstängerna på Sankt Sigfrids plan invigdes 1986
- Kulturpromenaden omfattar i dag 25 skyltar som utmärker intressanta platser.
- Föreningen administrerar Facebooksidan Örgryte Grannsamverkan.