En fantastisk historia införd i GP 9/6 2009:
Ingegerd blev snart en bricka i det politiska spelet. Den norske kungen Olov Haraldson, sedermera den helige, friade och fredsmäklarna i bägge länderna jublade. Men Ingegerd hann knappt skänka sin trolovade en guldstickad kappa förrän problemen började. Fadern vägrade att gå med på giftermålet och när Olov Haraldsson rustade sina skepp och seglade in i Kongahälla för att hämta bruden fanns ingen Ingegerd där. Olof Skötkonung som inte hade mycket till övers för den norske uppkomlingen hade hindrat dottern från att resa. I stället lovade han bort sin älsklingsdotter till den 25 år äldre fursten Jaroslav.
I Ryssland anpassade hon sig väl och äktenskapet med den rusiske fursten tycks ha fungerat bra. Ingegerd var med både som rådgivare och fredsmäklare. Vid ett tillfälle när två arméer stod mitt emot varandra beredda till strid, ska Ingegerd ha gått emellan och mäklat fred. När Jaroslav blev storfurste och fick hela makten i Ryssland flyttade paret till Kiev och deras samarbete fortsatte. Jordbruk, handel och hantverk blomstrade och staden Kiev byggdes ut. Fursteparet lät uppföra en helt ny stadsdel omgiven av en flera kilometer lång stadsvall. Landet öppnades för konstnärer, grekiska arkitekter, präster och hantverkare och även skolväsende infördes. Under Jaroslavs och Ingegerds tid uppfördes dessutom den stora Sofiakatedralen i Kiev som invigdes 1036 och står kvar än i dag.
Ingegerd fick sju söner och tre döttrar och ättlingar till Ingegerd lever i dag. Så härstammar t ex kung Juan Carlos i Spanien från Ingegerds dotter Anna, gift med Henrik I av Frankrike. I den ortodoxa kyrkan är det folket som börjar vörda en person som ett helgon, och det var det som hände med Ingegerd. Ingegerd som i Ryssland fått namnet Irina vigdes på sin dödsbädd till nunna och blev så småningom helgonförklarad. Hon fick namnet Anna av Novgorod och 1968 bildades den svenskortodoxa församlingen Heliga Anna i Vadstena. Numera ligger hon begravd tillsammans med sin make Jaroslav i en stor marmorsarkofag i Sofiakatedralen i Kiev. Sista helgen i februari 2009 hölls en högtidlighet i samband med att relikerna av heliga Anna åtbördades till svensk mark. I dag (9/6 2009) kommer relikerna till heliga Annas kyrka i Eskilstuna, där de kommer att förvaras tillsvidare.
Reliken är en gåva från den amerikanska ortodoxa kyrkans representantskap i Moskva. Vi kommer att ta med den till olika platser i landet så att vi för de troendes vördnad kan visa upp den, säger fader Misha Jaksic, kyrkoherde i Heliga Anna av Novgorods ortodoxa kyrkoförsamling.