Ogräs och skräp på gator. En bäckravin som växer igen, gångvägar som är vattenfyllda plus en hel del annat som inte sköts. Många är klagomålen, men det sker en hel del underhåll också.
-Vi har ett stort underskott på underhållsfronten och vi ska dra ner ytterligare, ungefär 100 000 kronor nästa år i Örgryte-Härlanda, säger Trine Andresen, parkförvaltare vid Park och Naturförvaltningen.
Örgryte/Härlanda har en ansträngd budget för att ta hand om underhåll och drift av parkytorna, och det som först och främst åtgärdas är akuta reparationer samt reparationer på lekplatser. Det uppger Trine Andresen.
Det som åtgärdas är det allra nödvändigaste. Till exempel har träden i Örgryte besiktigats i säkerhetssyfte. Bland annat ska en svampangripen bok fällas i Överåsparken samt en del högstubbar som står mot berget flyttas från parken. Vidare har man fått ta hand om extremt många vindfällda träd och man har också gjort frihuggning för att öppna upp mot de gamla ekarna i Delsjön.
DELSJÖBÄCKENS LIV
Bäckravinen växer igen. Delsjöbäcken, mellan Sankt Sigfrids plan och Kålltorp döljs av träd, buskar, högt gräs och ogräs som till och med växer in över gångstigen. Om detta säger Trine Andresen:
-Gallring av skog står överst på listan. Slyröjningen utefter Delsjöbäcken samt Ekorrdungen kommer ske under hösten, med start nedersta delen från Lillkullegatan och ner mot Orangerigatan. Då det utmed bäcken finns unika arter som är rödlistade får vi inte röja närmare än två meter från bäcken. Detta har Naturförvaltningen för Delsjöområdet bestämt. Och Göran Fransson, naturförvaltare förklarar:
-Allra närmast vattnet, en till två meter, behövs vegetationen för att skugga vattnet och hålla vattnet svalt eftersom där finns fisk – havsöring -som skadas vid för varmt vatten. Vi hoppas i framtiden få hit laxen. Växterna bidrar också till all mat. Löv och insekter ger föda och liv i bäcken.
Göran Fransson berättar att den kulvert som bäcken flyter igenom från Sankt Sigfrids plan till Mölndalsån har försetts med trösklar, typ trappor för att få ned hastigheten på vattnet. Lugnt flöde underlättar för fiskar som lax att ta sig upp.
ARBETE MED VÄGAR
Gångvägen utmed bäcken, mellan spårvagnshållplatsen Ekmanska och Bögatan, som bitvis kan vara vattenfylld eller isbelagd började åtgärdas i slutet av sommaren, men det blev ett uppehåll i entreprenaden. Nu ska asfalteringen vara på gång.
-Arbetet ska slutföras under hösten, säger Trine Andresen.
Det är Trafikkontoret som svarar för städning av gator och de ansvarar också för en del grönytor och trappor i anslutning till gator och vägar. Med anledning av skräpiga och ogräsbevuxna gator och trottoarer framförallt runt Sankt Sigfrids plan, säger Michael Ernfors, enhetschef på Teknisk förvalning:
-Våra avtal med entreprenörer innehåller servicenivåer som ska uppfyllas. Normalt sett är det inga bekymmer, men i vissa fall brister detta. Då är det viktigt för oss att få hjälp med att uppmärksamma problemet. Felanmäl på Göteborgs stads hemsida eller ring kontaktcenter.
SLUKHÅLET VAR EN BRUNN
Oväntade händelser gräver hål i den redan magra plånboken. En gammal brunn i Stora Torp dök plötsligt upp efter att det bildats ett slukhål. Trine Andresen förhörde sig om brunnen var av historiskt intresse. Varken Stadsmuseet, Arkeologisk avdelningen på Göteborgs Universitet eller Örgryteföreningen såg något större värde i att lyfta fram brunnen, varpå Park- och Naturförvaltningen fyllde igen den. Men brunnen vill uppenbarligen bli synlig. För materialet som skulle fylla och begrava brunnen försvinner och så syns ett slukhål igen.
-Vi funderar på att ta fram brunnen. Den har ett vackert murverk. Vi får sätta staket runt, säger Trine Andresen.
SMÅ DRAKAR FÅR LIV
Ett annat vattenhål för änder och salamandrar är spegeldammen i Överås. Förr var den djupare och fungerade som vattenreservoar dels för bevattning Villa Överås dåtida odlingar, dels för att samla upp vattnet från berget Prospect Hill. Men sedan ett antal decennier är det en spegeldamm som reflekterar träden och skapar ett vackert rogivande rum. Och så finns där salamandrar. Varje sommar, inte minst denna, har dammen varit förfärligt sunkig och luktat illa av förmultnande löv, skräp och stillastående vatten. Alltså långt från en spegelblank yta.
-Med hänsyn till salamandrarnas fortplantning och överlevnad ska städning av dammen göras sent i augusti, svarar Trine Andresen.
Salamandrarnas parningsperiod är från april till juli. Det tar cirka sex veckor från ägg till en liten drakliknande varelse med ben, gälar och stora ögon.
-Vi städar inte bort alla löv i dammen, då fjolårets löv blir nästa års mat till salamandrarna, förklarar Görans Fransson.
TEXT: Titti Thorsell