Wallenstams ansökan om att få exploatera villa Överås och park upprör många och att det fälls en gammal ek på samma parkmark har väckt ökad oro. Men Örgryteföreningen ger också beröm för fina förbättringar och bra skötsel i Örgryte.
Den nya bron på Orangerigatan över Delsjöbäcken är nu klar. Bron är fin och smälter väl in i miljön. Bakom den står Trafikkontoret. Beröm ger vi också till Park & Naturförvaltningen som lyckats snickra ihop pengar till en ny rejäl trätrappa från Storagårdsgatan och upp i Stora Gårda parken/Tandåsen. Den gamla var helt trasig och gick inte att laga. Den nyrenoverade gångvägen mellan Ekmanska hållplats och Bö, får också toppenpoäng av de promenerande örgryteborna.
-Vi har även tagit bort sly i nedersta delen av Delsjöbäcken och i Ekorrdungen. Förhoppningsvis kommer detta arbetet fortsatta på lite olika platser i stadsdelen framöver, säger Trine Andresen, parkförvaltare.
SJUKT TRÄD HOT MOT SÄKERHET
Efter att den stora eken fälldes i Överås Parken i oktober har många har hört av sig och påpekat att trädet var friskt och att detta är en början till exploatering av Överås. Men även om stubben ser fräsch ut var trädet sjukt, det hävdar Trine Andresen och förklarar:
– Vi är mycket restriktive med att ta bort träd, och även sjuka träd får stå om de inte utgör ett tydligt hot mot säkerheten för personer eller egendom. Just det här trädet hade mycket död ved. I somras kunde man se att lövverket på de grenar som inte var döda var väldigt tunt och glest, inte alls som på ekarna som står i närheten. Det berodde alltså inte på torkan. Förutom att min företrädare Hasse Lindkvist har tittat på trädet, så har vi även haft fyra arborister involverade. Samtliga var oroade. Vi gjorde även en tomografi på stammen. Det var svårt att bedöma exakt orsak. Vad man ska göra med ett sådant träd kan vara svårt att komma fram till, ofta finns det många åsikter, men ingen som kan ge facit på vad som är rätt eller fel. Eftersom trädet stod i omedelbar närhet till vältrafikerad gång/ cykelväg och bilväg, så fanns det en stor sannolikhet att någon kunde träffas av döda grenar. Vi gjorde därför bedömningen att det för allas bästa var att ta bort trädet. Oftast tar vi endast bort död ved, men i det här fallet skulle det mesta av kronan försvinna. Veden i stubben som står kvar ser ganska frisk ut, men jag har pratat med arboristen som var ansvarig för att ta ner trädet, och han sa att grenarna var svaga och dåliga, så jag tror nog att det beslutet vi tog var rätt.
Man avstod från att göra en högstubbe av det, då boende i området tidigare har reagerat kraftigt på högstubbar och tycker det ser ovårdat ut. Nu lever trädet vidare på biodepå i Delsjöområdet!
SKONA VILLA ÖVERÅS OCH PARK!
Villa Överås är unik där den ligger i sin park i engelsk stil. Den har ett stort värde för stadsdelen och för Göteborg. Finns något liknande kvar i Göteborg?
Att bebygga denna parkmark anser många är ett kortsiktigt ingrepp i kulturmiljön – utan tanke på historia och framtid. Området finns med i Göteborgs bevarandeprogram Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, det ingår i Översiktsplanen för Göteborg som ett område med särskilt stora värden.
I gällande detaljplan har området markerats som prickmark inför kommande reservatsbildning.
Läs hela skrivelsen till politikerna i Byggnadsnämnden 20190116 SKRIVELSEN TILL BYGGNADSNÄMNDEN OCH STADSBYGGNADSKONTORET