440 nya bostäder planeras att byggas i Prästgårdsängen. Det är en dubblering, från nuvarande 442 till 882. 400 hyresrätter och 40 bostadsrätter. Det visar detaljplaneförslaget, som varit på samråd. Nu bearbetas synpunkterna från samtliga berörda och planförslaget beräknas ställs ut i remissomgång två våren 2017.
Bostadsområdet Prästgårdsängen föreslås bebyggas och kompletteras med elva nya byggnader och påbyggnader. Dessutom byggs nya bostäder på området söder om, det som idag omfattar nuvarande återvinningsstation samt intilliggande kontorshus med parkering,
Här är förslaget i korthet:
-
Två av Prästgårdsängen tre fristående skivhus med 8-9 bostadsvåningar, ska bebyggas med två nya våningar.
- Två punkthus i 13 och 16 våningar (rosa på bild) uppförs på gården mellan de två skivhuset i öster, alltså de som vetter mot skogsdungen och Lundenskolan.
- Den befintliga byggnad som idag rymmer bank, gym och restaurang ska rivas och ersättas med två nya bostadshus i tre till fem våningar, där det ena huset ska ha verksamhetslokaler i bottenplan mot ett litet torg framför.
- Nuvarande södra infarten till parkeringsgaraget flyttas från Prästgårdsgatan till Danska vägen. Det frigör den torgyta som ska ge plats för handel, planteringar, sittplatser och angöringsparkeringar.
- Sju nya byggnader uppförs i fem till nio våningar som placeras i direkt anslutning till Danska vägen (blå på bild), också dessa med verksamhetslokaler ut mot Danska vägen.
- Danska vägen kommer bland annat få kantstensparkeringar, entrézoner till verksamhetslokalerna, busslussar, hastighetsbegränsning om 40 km/tim mm.
- Kontorshuset söder om Prästgårdsgatan intill återvinningsstationen ska byggas om till bostäder och kompletteras med ny bostadsbebyggelse i tre till fem våningar (blå på bild) som kommer bli bostadsrätter.
NYTT SKA ANPASSAS
Förtätningen är i linjen med kommunens ambition att skapa mer stadsmiljö i området och få fler bostäder. Samtidigt är kravet att utforma bebyggelsen så att de kulturhistoriska värdena på Prästgårdsängen bevaras. Såväl fastighetsägaren som kommunen har gjort ett mycket omfattande och omsorgsfullt arbete för att försöka tillgodose kraven.
Kommunen framhåller vikten av att vid nybyggnationen ska hänsyn tas till områdets ursprungliga karaktär, återhållsam arkitektur, kvalitet i material, detaljer och inordna sig i dess skala och gestaltning, men det ska ändå klart framstå som ett modernt tillägg, en ny årsring.
För bostadsområdet Prästgårdsängen, byggt 1965, gäller särskilda bestämmelser om kulturhistoriska värden som rivningsförbud och krav på exteriör varsamhet. Men detaljplanen tillåter att användningen ändras och att ombyggnader och renoveringar sker. Till exempel kan nya balkonger läggas till på skivhusen och de två skivhusen närmast Lundenskogen kan byggas på med två våningar.
Undantaget rivningsförbudet är bankbyggnaden, men då med förbehållet att tidstypiska byggnadsdelar ska tas till vara och om möjligt återanvändas vid exempelvis renoveringar av övriga befintliga hus.
Vidare slår man vakt om det enplanshus som ligger bakom bankbyggnaden (mot öster) – som vid begynnelsen 1965 avsåg att vara en restaurang för de boende men som senare blev kontor. Detta ska bevaras exteriört, alltså som det är.
FOKUS PÅ REKREATION
Bilparkering kommer att lösas i befintligt parkeringsgarage samt ett nytt parkeringsgarage under de nya husen och markparkering söder om husen. Några kantstensparkeringar blir det längs Danska Vägen.
Områdets yta för lek och rekreation krymps. Det blir fler gårdsrum. Grillplatsen och lekplatsen får behålla sitt sydvästliga läge. Solstudier visar att de nya punkthusen kommer skugga den intilliggande Lundenskogen och till viss del även skivhusen vid vissa tider på dagen.
PLUS OCH MINUS
Förtätningen uppfattas både negativt och positivt. 2011 och 2013 föreslogs färre nya bostäder i området, 100 respektive 300. Här några synpunkter:
Fler människor i området
- Minus(-) Ökad trafik och buller. Försämrad luft. Försämrad gemensamhetskänsla med så många nya människor. Minskad trygghet. Växter och djurliv utsetts för negativ påverkan.
- Plus(+) Större underlag för att förbättra kollektivtrafiken. Bättre service, större kundunderlag för att området ska kunna bära livsmedelsbutik. Fler barn som leker på gården och fler pensionärer som kan umgås. Ökad trygghet med mer folk i rörelse.
Nya byggnader
- Minus(-) Begränsar utsikt och ljusinsläpp, mer skugga. Mindre gröna ytor för rekreation och lek. Återvinningsstationen flyttas till sämre läge. Förstör områdets karaktär. Påbyggnad av två våningar på befintliga skivhusen anses ändra områdets karaktär.
- Plus(+) Innegården omdanas får effektivare ytor och mötesplatser. De nya byggnaderna mot Danska vägen kommer fungera som bullerskärmar och skapa en tystare miljö på innegården. Fler balkonger skapar ökad trivsel och trygghet.
SYNPUNKTER FÖRE ÖVERKLAGAN
De synpunkter som inkom då planen var på samråd till den 16 augusti bearbetas just nu av stadsbyggnadskontoret. Bland annat behöver man lösa skola- och förskola innan planen kan ställas ut igen, vilket blir remissrunda två som troligen sker våren 2017. Det kan innebära att planen kan bli godkänd av byggnadsnämnden hösten 2017 och antagen av Kommunfullmäktige före jul. Eventuell byggnation kan då bli första 2018, men det förutsätter att det inte krävs stora ändringar i förslaget för då behöver samrådet göras om.
FOTNOT:
- Exploateringstalet, det vill säga förhållandet mellan total kvadratmeter lokal-/bostadsyta och områdets markyta per kvadratmeter, blir 1,875. Det kan jämföras med kvarterstadens som har exploateringstal mellan 1,0 till 2,0. Områden med skivhus som nuvarande Prästgårdsängen ligger på exploateringstal 0,8-1,4. Villa och radhusområden likt de i Örgryte och Kålltorp har exploateringstal 0,1 till 0,3.
- Göteborgs kommun äger merparten av marken inom planområdet. Marken är till stora delar upplåten med tomträtt till Örgryte Bostads AB & CO KB. Det är på den mark som det ska byggas 400 hyresrätter, varav 300 är i nybyggda hus och 100 hyresrätter skapas i påbyggnader på skivhusen.
- Förvaltningsbolaget Örgryte Kommanditbolag äger markområdet i södra delen av planområdet (Bö 9:11)och planerar bygga 40 bostadsrätter. Göteborgs kommun har lämnat markanvisning till Örgryte Kommanditbolag för kompletterande mark i direkt anslutning.
BILDER OCH ILLUSTRATIONER är från Stadsbyggnadskontoret samt arkitektbyrån Semren&Månsson